Inovasi Serunding Kubis

Show simple item record

dc.contributor.author Jurry, Foo
dc.date.accessioned 2022-10-24T02:35:33Z
dc.date.available 2022-10-24T02:35:33Z
dc.date.issued 2022-10-24
dc.identifier.uri http://oer.ums.edu.my/handle/oer_source_files/2113
dc.description.abstract Serunding Kubis ialah produk makanan yang dihasilkan menggunakan kearifan tempatan. Idea penghasilan serunding kubis adalah sebahagian inovasi sosial UMS melalui projek penyelidikan SGI0111-2020 semasa mencari penyelesaian menguruskan lambakan sayuran yang tidak dijual. Idea tersebut direalisasikan oleh komuniti perintis dalam kalangan Wanita di luar bandar sehingga menjadi produk terbaharu dalam pasaran yang semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat. Kini Serunding Kubis menjadi produk yang membuka pelaung perniagaan, peluang pendapatan Wanita luar bandar yang terjejas kerana pandemik COVID-19 dan semestinya menggalakkan lebih banyak inisiatif kreatif menguruskan sumber sayuran. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher FSSK UMS en_US
dc.subject Inovasi, serunding kubis, komuniti, penyelidikan, kubis, produk makanan, sumber, pandemik, COVID19, pengurusan sumber, pertanian en_US
dc.title Inovasi Serunding Kubis en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search OER@UMS


Browse

My Account